4 éve készült NON-STOP üzemű közületi úszómedence vízgépészeti ellenőrzése

Közületi úszómedence szűrőberendezés

Hatvan A.S. kórház új rehabilitációs szárnyában 2013 évben kiviteleztem 2db beltéri úszómedencét. A kivitelezésről egy bővebb cikk is olvasható a honlapomon. www.elmenymedence.hu/kivitelezes/munkafolyamat-kozbeszerzeses-kozuleti-medence

A generál kivitelező és a kórház kérésére elvégeztem az időszakos ellenőrzési munkálatot és az alábbiakat tapasztaltam:

A kórház fő épülete felújításon esett át az utóbbi időben, és azt a benyomást kelti,  mintha az is 2013-évben épült volna a rehabilitációs szárnnyal egyetemben. A fő épület szép lett kívülről, most jól passzol a rehabilitációs részhez. Gépházba belépve igen jó benyomást keltett a tiszta, rendezett gépház. Semmilyen felesleges holmi nincsen a gépházban, mindennek helye van. A szűrőberendezés könnyen megközelíthető, kezelési dokumentáció és feliratok sértetlenek,  ami gondos kezelő személyre utal. Víztócsák nincsenek sehol, a csövek tiszták, vízkőnyomot nem látni, összességében a vízgépészet rendben működik, nem folyik sehol a rendszer, pedig igen sok ragasztás és szerelvény van ebben a gépházban. Problémának találtam azt, hogy 4év alatt sajnos két szakképzett medencegépész is elment. A probléma ezzel az, hogy a medence gépészeti kezelés komoly odafigyelést igényel, gazdája kell, hogy legyen, mert nem megfelelő kezekben komoly károk keletkezhetnek. A jelenlegi medencegépészt a kivitelezés óta ismerem. 23 éve gépészeti karbantartóként dolgozik a kórházban és az ő személyének köszönhetően szerencsére jelenleg jó kezekben van a vízgépészet,  ami maradjon meg a jövőben is.

Négy év alatt a két szűrőtartály tetőt kellett cserélnem, mert megrepedtek és folytak. Az egyik szivattyú leégett és cserélni kellett. Leégés okát nem tudni, lehet fáziskimaradás mivel ez egyik motorindító mágneskapcsoló is cserélve lett. A leégett szivattyú meg lett tekercselve és tartalékszivattyúként van nyilvántartva.

A mai  napi ellenőrzés tapasztalata szerinti szükséges javítások:

  • Tárolókban lévő alsó szinti szárazon futás-töltés úszókapcsoló bizonytalanul működik, SOS csereéje szükséges mert a szivattyúk tönkremehetnek. Nivelco típus, 9 000Ft/db, 2db.
  • Kismedence hőcserélője a paláston kilyukadt és folyás tapasztalható, cseréje szükséges. Fég KN-3 típus, 80 000Ft/db, 1db.
  • Kismedence hőcserélő korróziós behatását kivizsgálni (savas kémhatású medencevíz ok) mert elektrokorrózió gyanúja is fennáll, ami miatt a fűtésrendszer EPH hálózatba való bekötése indokolt.
  • Hőcserélő csatalakozó vízóra cafni csere. 3 000Ft/pár.
  • Kismedence automatikus működésű programóra cseréje. 7 000Ft/db, 1db.
  • Változó vízgépészeti kezelő személy miatt a szűrőtartály biztonsága érdekében a tartályok tetejére 1,5Bar-os biztonsági szelep felszerelése. 2 000Ft/db, 2db
  • Beüzemelés óta nincsen telepítve a gépházba a vízbetörés jelző amit pótolni szükséges.

A mai napi ellenőrzés tapasztalata szerinti javasolt javítások:

  • Tárolókban lévő felső szinti úszókapcsoló csere. Nivelco típus, 9 000Ft/db, 2db.
  • Nagymedence automatikus működésű programóra cseréje. 7 000Ft/db, 1db.
  • Vezérlőszekrényben a szivattyút indító mágneskapcsoló és motorvédő cseréje. 15 000Ft/db, 3db
  • Vezérlőszekrényben lévő összes kapcsoló relé cseréje jövő évben javasolt lenne. Kb 80 000Ft.
  • Szivattyú tető és szorító hollandi cseréje. 10 000Ft/szett, 3db.
  • Tartalék szerelvény vásárlása: golyós visszacsapó szelep és csapok. 40 000Ft

A medencék optimális üzemeltetéséhez mindenképpen javasolnék egy fóliatakarást,  mert a használton kívüli vízfelszín takarásával jelentős üzemeltetési költség megtakarítható. Vízfelszíni takarás esetén nincsen párolgási hőveszteség és csökken a légtechnika üzemideje is. KO acél csörlőbak ára 120 000Ft/db. Kék színű fóliatakaró ára 1 800Ft/m2.

2017 szeptember 28.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hatvan A.S. kórház felújított fő épülete és a rehabilitációs szárny
Medence gépház
Közületi használatú úszómedence homokszűrő tartály
Közületi használatú úszómedence homokszűrő tartály
Vízgépészet
Medencevályú elvezetők
Elektromos szekrény
A kilyukadt KO acél hőcserélő