Burkolás

A betonszerkezet kiszáradása után el lehet kezdeni a burkolási munkálatokat.

Felület kiegyenlítés

A betonszerkezet esetleges egyenetlenségeit magas tapadó- és nyomószilárdsági mutatókkal rendelkező speciális felület kiegyenlítő anyagokkal kell elvégezni. A munka során száraz, pormentes felületre szabad csak rádolgozni és fontos a környezeti hőmérséklet: min 10 °C

Belső felület vízszigetelése

A végleges felület elkészültével a vízszigetelés következik.

Sokan okkal kérdezik, hogy a vízzáró medencét miért kell burkolás előtt plusz vízszigetelni.

Ok: A bedolgozás során a beton mennyiség és a környezeti hőmérséklet - amit nem tudunk befolyásolni- hatással van a beton kötésére. A kötés folyamán sajnos sok esetben zsugorodási repedések jelenne meg a betonszerkezeten amit javítani kell.

Másik fontos szempont, hogy a vízzáró szerkezetbe bele jut a víz - kb. 3-4 cm beszivárgás -, de a szerkezetvastagsági követelmények miatt a víz nem jut át a szerkezet teljes keresztmetszetén.

A vízszigeteléssel a beszivárgó vízmennyiséget csökkenteni tudjuk a tartósság és biztonság érdekében.

Egy szivárgó szerkezet esetében a vízzárást nem a belső szigeteléssel kell javítani, hanem a betonszerkezetet kell injektálással vízzáróvá tenni. A PVC fólia burkolat igen, de egy kenhető szigetelés - sorolhatnám a márkákat - sosem képes tartós és biztonságos víznyomás elleni védelemre (tapasztalat). beltéri munkafolyamat

Vízpróba

A vízzáró szerkezeteket a szerkezet elkészülése után vagy a burkolat ragasztása előtt mindenképpen vízárósági próbatöltésnek kell alávetni. A próbatöltés célja, hogy meggyőződjünk a szerkezet víztartásáról mert a burkolás után már nem sokat lehet kezdeni egy szivárgó medencével.

A próbatöltés során 1 hétig normál működési szintig töltve van a medence. A szivárgás a medence kialakítása miatt a külső oldalon azonnal tapasztalható, rosszabb esetben a vízszintcsökkenéssel is lehet számolni de ez extrém eset lenne. beltéri munkafolyamat

Burkolat ragasztása

A burkolat lehet mozaik, csempe, kő, bármi, ami vízálló és cementbázisú ragasztóval ragasztható.

A burkolás során fokozottan ügyelni kell a külső körülményekre - hőmérséklet, tűző napsütés, csapadék, por, stb.- mert ezek a hatások károsan befolyásolják a minőséget és tartósságot.

A burkolatot megfelelő minősítéssel rendelkező - általában 2 komponenses - ragasztóanyaggal kell ragasztani. A burkolatnak masszívnak, flexibilisnek és vízállónak kell lennie. beltéri munkafolyamat

Burkolat fúgázása

A burkolás végeztével a fúgázás következik. Alap esetben cementbázisú vízálló fúgát használnak.

Meg kell említenem, hogy a legtökéletesebb megoldás az epoxigyantás fuga.

Ok: A burkolat gyenge pontja lehet a fúga. A cementbázisú fúga sajnos mérsékelten saválló és egy esetlegesen túlzott vegyszerezés hatására (tartósan pH <7.0) a fúga kioldódik, ami igen nagy kellemetlenséget okozhat az átadást követően 1 év múlva. Pl.: automata vegyszeradagoló hiba.

Az epoxi fúga előnye, hogy teljes mértékben sav és lúgálló és nem utolsó sorban vízzáró tulajdonsággal is bír. Rossz szerkezetek esetén fokozottan javasolt megoldás, mert a jól kivitelezett fúgázásnak köszönhetően a belső burkolat is vízzáró lesz.

Az epoxi fúga hátránya, hogy drága (x8 árkülönbség) és nehéz vele dolgozni (burkolók ezért nem javasolják).

Végleges feltöltés

A medencét a kötési idő elteltével (min.2 hét) szabad csak feltölteni vízzel. A kötési idő nőhet, ha a környezeti körülmények nem megfelelőek pl: párás környezet. Sajnos mivel a medence az épület legalsó részén helyezkedik el ezért téli időszakban akár 4 hét is kell a szükséges mértékű burkolat kiszáradásáig, kötéséig.