Úszómedence tervezéssel kapcsolatos hasznos információk

Kert zöldfelülete

A kültéri úszómedence kertből szabad teret, zöldfelületet vesz el. Bizonyos budapesti kerületekben az építési engedély megszerzéséhez zöldfelület számítást is kérnek.

Veszélyhelyzet

A medence elhelyezésénél figyelembe kell venni a gyermekek és háziállatok mozgásterét.

Az úszómedence a kisgyerekre fokozottan veszélyes építmény!

Más európai országban, ha nincsen valamely módon akadályozva a medence megközelíthetősége, akkor a medence tulajdonost pénzbírsággal büntetik.

Vízszivárgás

A rosszul megépített beltéri úszómedence komoly veszélyt jelent az egész lakóépületre! A beltéri úszómedence tér páratartalma 60%-nál nem lehet magasabb. Vízszivárgás nem lehet és annak ellenőrizhetőnek kell lennie.

Látvány

A téliesített úszómedence látványa már nem "ékköve" a kertnek.

Munkaigény

Az úszómedence rendszeresen heti legalább 20 perc munkát igényel.

Karbantartási munkálat:

  • Vízfenék takarítás-pórszívózás (kb. 10-20 perc)
  • Szűrő tisztítás (kb. 5-10 perc)
  • Vegyszerezés (kb. 5-10 perc)
  • Vízpótlás (kb. 5-10 perc)

Ha a karbantartási munka a nyári kánikulában csak egy alkalommal elmarad, akkor igen sok munkát és költséget igényel a medencevíz helyreállítása.

A kültéri medencék évi 1-1 nap tavasziasítási és téliesítési munkát is igényelnek.

Úszómedence üzemeltetési költségtényezők

Egy jól megépített 50 m3-es, fólia takarású, májustól-szeptemberig használt, kültéri úszómedence éves működési költsége kb. 80 000 Ft.

Költségek: évi egy alkalommal víztöltési költség, vízpótlás költsége, vegyszer költség, villamos áram költség (szűrő berendezés).
A részköltségek azonos arányban teszik ki a teljes üzemeltetési költséget. 

Egy jól megépített 50 m3-es TAKART, beltéri úszómedence éves költségszámítása alkalmi használat (napi 1 óra) esetén:

Elektromos áram igény:

Szűrő berendezés – 0,7 kW napi üzemidő 6 h – havi 117,6 kW Medence világítás – 0,6 kW heti üzemidő 3 h – havi 7,2 kW Ellenáramoltató – 3,5 kW heti üzemidő 2 h – havi 28 kW Vízköpő – 1 kW heti üzemidő 2 h – havi 8 kW Páramentesítő – 1,3 kW napi üzemidő 5 h – havi 182 kW Medence tér – 0,3 kW napi üzemidő 3 h – havi 25,2 kW ÖSSZESEN havi 368 kW havi 18 400 Ft (50 Ft/kWh)

A fenti számítások szerint egy átlagos beltéri medence havi szinten közel 20 000 Ft költséggel növeli meg a lakóépület villanyszámláját, amely összeg felől megerősítő (pozitív) visszajelzést is kapok a medencetulajdonosoktól.

Az elektromos áram költség túlnyomó részét a páramentesítő gép, majd a szűrő berendezés teszi ki. 

Fűtési költség

Fűtési költség függ a lakóépület fűtési rendszerétől.

Nagyon pozitív visszajelzést csak pellet kazános fűtésrendszerről kaptam (megjegyzem, hogy alkalmi külföldi pellet beszerzés volt)

Tapasztalataim szerint a geotermikus fűtés (a rendszer bekerülési költéségét figyelembe véve a magyarországi talajhő szivattyúzása a magyar villamos áram költséggel) nem igen megtérülő fűtésrendszer. A napkollektoros fűtés csak a nyári hónapokban (3 hónap) tudja a minimális (26 °C) medence vízhőmérsékletet biztosítani. (Napkollektoros fűtés elsősorban a lakóépület HMV-t szolgálja ki, másodsorban csak a nyári hónapokban a medencét)

A gázfűtés költségét mindenki ismeri: a rendszer olcsó, üzembiztos viszont az üzemeltetés egyre drágább, azonban a bekerülési-megtérülési költségek figyelembevételével lehet, hogy még mindig ez a legolcsóbb fűtésrendszer.

Tapasztalataim szerint a medence légtér (28 °C) és medence víz (26 °C) fűtése átlagban havi szinten a lakóépület medence nélküli rész fűtési költségével egyezik.

Éves szinten 400 000 Ft fűtési költséggel lehet kalkulálni, mert a beltéri medencét-légteret egész évben kell fűteni.

Vegyszer költség:

Éves szinten egy beltéri 50 m3-es úszómedence vegyszer szükséglete 40 000 Ft

Vízköltség:

Éves szinten egy beltéri 50 m3-es úszómedence vízigénye 40 m3, azaz 24 000 Ft
Az éves vízigény a heti szűrőöblítésből, medence párolgásából adódik össze (nincs vízcsere)

Összegezve egy 50 m3-es TAKART, süllyesztetett víztükrű alkalmi használatban lévő (napi 1 óra) beltéri úszómedence éves üzemeltetési költsége több, mint félmillió forint. A költségek legnagyobb részét a fűtési majd az elektromos áram költségek teszik ki. A vegyszer és vízköltség elenyésző az összes költséghez képest.