2011. évi referencia munka - Rimaszombat

Rimaszombat magánkastély

Szlovákia, Rimaszombat. Felújítás alatt lévő magánkastélyba utólagos beltéri úszómedence építés.

Egyik legkedvesebb ügyfelemmel M. Attilával egy magyarországi tartózkodása alkalmával legelőször 2010. év tavaszán a margitszigeti szálloda halljában találkoztam. Ekkor átbeszéltük a medence főbb paramétereit, annak elhelyezésének lehetőségét majd egy későbbi időpontban helyszíni egyeztetésre került sor.

A kastélyról.

"Tamásfalva kastélya 1947-ig gyönyörű angolkerttel körülvett, téglalap alaprajzú. a XIX. század elején barokk kori alapokra épült, homlokfalával északra néző kétszintes, francia tetős épület. Az északi főhomlokzata oszlopokon nyugvó timpanonos portikusza a második világháború idején erősen megrongálódott. Az épületsarkak az első szint magasságában armírozottak, az emelet falazatát saroklizénák keretezik. Volt tulajdonosa, a farkasfalvi Farkas család a múlt század végén a kastély délkeleti sarkához egy több sarkos neoreneszánsz tornyot építtetett. Belépve a főbejáraton egy kolostorboltozatos helyiségbe jutunk, amely az alapokkal együtt valószínűleg még a régebbi épület részét képezte. A földszint többi helyiségeiben porosz, az emeleten dongaboltozatok vannak."

A fenti szöveg Erdélyi Géza - Gömör vármegye klasszicista építészete című könyvből származik.

Rimaszombat magánkastély
Rimaszombat magánkastély
Rimaszombat magánkastély
Torony

Beltéri úszómedence építés

A megrendelő kívánsága egy beltéri elhelyezésű, úszásra használatos medence volt. A kötött méretű helyiségeket figyelembe véve viszonylag kis méretű, de egy nagy teljesítményű ellenáramoltató berendezéssel szerelt medence mellett döntöttünk.
Úszómedence adatai: 5x3x1,2 m. Süllyesztett víztükrű, vízzáró vasbeton szerkezetű, mozaik burkolatú magánmedence. Felszereltség: világítás, kétfejes KO acél beépítős ellenúszó (85 m3/h).
A medence melletti helyiségekben többfunkciós wellnes-rész lett kialakítva (szauna, gőz).
A 90 cm vastag falak, az épület alapozási mélysége, talajvíz veszélye kellő gondossággal előkészített és kivitelezett építőipari munkát kívánt a medence építése során.
Az építészeti munkálatokat egy helyi építőipari vállalkozó végezte, akivel a gépészeti munkám során szorosan együtt dolgoztam. A gépészeti munkálatokat, mint mindig, személyesen végeztem.
 
Az úszómedence probléma mentesen elkészült és azt 2011 év tavaszán be is üzemeltem.
A medence vízgépház az úszómedence rövid oldala mögött lett elhelyezve. A helyszűke miatt minimális szélességűre épített gépházban (70 cm) emlékezetes szerelésben volt részem.
A medence vízgépészete, mint általában itt sem lett automatizálva, felesleges dolgokkal teleépítve. A kastély kiszolgáló személyzetének nem okoz (mai napig sem okozott) problémát az úszómedence heti karbantartási munkálata.
Az ellenúszó teljesítményével a megrendelő elégedett, a medencét úszásra kiválóan lehet használni. A medence méretének előnyével beüzemelés után szembesültünk, mert igen alacsony üzemeltetési költséggel működik a medence (páramentesítő gép igen ritkán kapcsol be, nem beszélve a fűtési költségekről)

 

Rimaszombat magánkastély úszómedence
Rimaszombat magánkastély úszómedence
Rimaszombat magánkastély úszómedence
Kétfejes ellenáramoltató vízkép. 85m3/h
Ellenúszó berendezés vízkép
Kétfejes ellenúszó berendezés
Három év használat után
Szauna
Ellenáramoltató gép
Úszómedence szűrőforgató

Munkatapasztalat

Nagyon kedves, barátságos és segítőkész határon túl élő magyarokat ismertem meg a munkám során.

A tulajdonossal baráti viszonyt ápolok, a mai napig csak látogatóba, nem pedig javítási célból voltam nála. 2015 május

Ilyen volt
Ilyen lett
Ilyen volt
Ilyen lett