Medence építéssel kapcsolatos általános kérdések és válaszaim

Süllyesztett vagy feszített víztükrű medence az előnyösebb?

Kis víztérfogatú medence esetében javaslom a feszített víztükrű megoldást, mert egy 1500 literes süllyesztett víztükrű masszázsmedencét egyszerre csak 3 fő tudja kényelmesen használni (vízkiszorítás).

Magán úszómedence esetében nem javaslok feszített rendszer kialakítást, mert a használói létszám nem akkora, hogy annak vízkiszorítása miatt a szűrőforgató fölözés ne tudjon működni. Lásd: úszómedencék működésük szerinti csoportosítása.

Kültéri medencét kell fűteni?

Kültéri medencék esetében meggondolandó az, hogy egy tavaszi átlagos léghőmérsékletű napon (22 °C) lenne-e fürdőzési kedv akár egy 26 °C-os fűtött vizű medencében.

Általában nincsen.

A napkollektoros vízfűtés bosszúságot okozhat, ha egy nyári 33 °C-os kánikulában hűsítő vízhőmérséklet helyett akár 36 °C-ra emelkedik a medencevíz.

A magas energiaárak miatt a gázkazán fűtést semmiképpen nem javaslom.

Az elektromos fűtés nem működőképes, minimális hatásfokú az alacsony fűtőérték miatt.

A napkollektor korlátozott energiatermelő tulajdonsága, ugyancsak kis hatásfoka és magas bekerülési ára miatt csak az épület használati melegvíz-rendszer ellátásával kombinálva érdemes telepíteni.

Szerintem a kültéri medencét éjszakai lehűlés ellen mindenképpen szükséges takarni, de a legjobb megoldás, több tényezőt figyelembe véve a polikarbonát lefedés. A fedés használatával fűtés nélkül, szezonban tartósan 26 °C feletti a vízhőmérséklet és nem beszélve a termék egyéb előnyös tulajdonságairól.

Medence vízfűtéséhez a vegyszeres uszodavíz miatt rozsdamentes hőcserélő szükséges.

Mozaik vagy fólia burkolat a jobb?

Egy jól megépített fóliaburkolatú medence előnyösebb és tartósabb mint egy hibásan megépített (esetleg nem saválló fúgaanyaggal fúgázott) mozaik burkolatú medence. Lásd: úszómedencék típus szerinti csoportosítása.

Fölöző, szkimmer?

Süllyesztett víztükrű medencéknél a vízfelszínen úszó szennyeződés eltávolítására (lefölözésére) szolgáló termék. A fölöző csak meghatározott vízszintek között tud működni (+-3 cm) A szkimmerben durva felületű szűrőkosár található, amibe gyűlik az úszó szennyeződés.

100 m3 feletti közületi használatú medencék esetében azért nem találkozni szkimmeres medencével mert a használói létszám vízkiszorítása nem teszi lehetővé a szkimmer működését.

Szükséges-e automatizálni az úszómedencét?

A válaszom: nem szükségszerű.

Az automatikus berendezések csak megkönnyítik az úszómedence karbantartási munkáit, de azt semmiképpen sem szüntetik meg.

A gépházat alap esetben nem automatizálom, mert minden esetben heti 20perc karbantartási munkát igényel a medence.

Pl.: a szivattyú előszűrő kosarat a mai technikai lehetőségek alapján még lehetetlen gépiesítve takarítani, ebből következik, hogy emberi karbantartási munka nélkül nem működik a medence.

- A szűrőszivattyúban található szűrőkosár feladata, hogy a durva szennyeződést (levél, hajszál) kiszűrje a szivattyú által szállított vízből, mert ellenkező esetben a szivattyú járókerék lapátja –vízszállító egység- eltömődne, és nem szállítana vizet a szivattyú. Kültéri medencék esetében, lombhulláskor akár 1-nap alatta is megtelítődik a szűrőkosár. A szűrőkosár megtelítődése esetén vízszállítás minimális és a szivattyú is károsodhat. -

Részmunkákat lehet automatizálni (vegyszerezés, töltés, szűrőöblítés, porszívózás), de ekkor is a kb. 20 perces karbantartási munkát tudjuk 15 perccel csökkenteni - nem beszélve annak drága költségéről és a vizes közegben történő sokszor megbízhatatlan működéséről.

Automatikus berendezéseket is kell felügyelni hetente (töltőrendszer elromlik > igen magas vízszámla, vegyszeradagoló meghibásodás > medence burkolat károsodás, egészségkárosodás), ezért ésszerűbb - ha nem akarok a medencével foglakozni - egy személyt megbízni (pl. családtag) a medence karbantartási munkálatának elvégzésére.

Az általam átadatott medencék esetében 1 év működés után döntjük el a felhasználóval az automatizálási lehetőségeket.

Klóros vagy egyéb fertőtlenítés az előnyösebb?

Leggyakrabban használt fertőtlenítő vegyszer a klór mivel alacsony az ára és igen jó oxidációs hatású.

A megfelelő mennyiségben használt klór - klórérzékenység kivételével - nem veszélyes és nem zavaró hatású a használóra.

Egyéb vegyszerek esetében megvizsgálandó, hogy az milyen hatással van a használóra és a medence burkolatra. Nagy mennyiségben az egyéb anyagok is súlyos károkat tudnak okozni (réz=nehézfém-rákkeltő, ózon beltéri alkalmazása igen veszélyes, stb.)

Az UV fertőtlenítés egyedüli előnye, hogy a berendezéssel nem viszünk be semmilyen anyagot a medencébe. Az UV fertőtlenítő használatával akár 60-80%-kal is csökkenhet a fertőtlenítő vegyszer használata, azonban ez egy újabb kérdést vet fel, hogy a működéshez szükséges amúgy is alacsony 0,6-1 mg/liter klórszintet hogyan lehet 0,2 mg/liter szinten folyamatosan tartani. (Általában kézi vegyszerezéssel 0 mg/liter vagy 1 mg/liter feletti klórszintet tudnak tartanak a medence tulajdonosok.)

Miért drágább az üvegmozaik burkolatú medence a fóliás burkolatú medencétől?

A fólia burkolatú medence kevesebb mint fele annyi idő alatt készül el, és a munkafázisok egyszerűbbek az üvegmozaik burkolatú típusétól. Pl.: a burkolási idő a fólia burkolatú esetében 1 nap, míg egy üvegmozaik burkolás 2-3 hétig is eltart, nem beszélve a felhasznált anyagok árkülönbségéről.

Szembetűnő árkülönbség viszont a betonszerkezet megépítésében van, amiről bővebben olvashat az „Kivitelezés” menüpont alatt.

Miért nem kivitelezek műanyag és fém palástos medencét?

A hazai talajviszonyokra és éghajlati adottságra szerintem a medence statikai szerkezetéhez a vasalt beton a legmegfelelőbb. Vannak a piacon betont kiváltó fém palástos illetve műanyag medencék, azonban ezeknél a típusoknál előtérbe kell helyezni, hogy az adott termék melyik földrészről származik, a téli időjárást ciklikusan mennyire viseli a szerkezet, milyen talajtípusra lehet telepíteni, a talajvízre mennyire érzékeny.

Fontos megvizsgálni a talaj típusát - kötött, homokos, sziklás. Sziklás talaj (Budapest XII. ker.) teljesen másképpen viselkedik, mint egy futóhomokos talaj (Kecskemét). A talaj mozgásban van - nedvesség hatására térfogata nő majd száradáskor térfogata csökken. Télen a fagyott talaj esetében a talajterheléssel fokozottan számolni kell, sajnos láttam már szétrepedt medencét.

Fontos a talajvíz kémiai összetétele. Bizonyos esetekben igen korrozív talajjal találkozunk és ekkor a vízzáró vasbeton medencénél is előírhatják a külső oldali vízszigetelést is. 

A fentiek alapján igen körültekintően kell eljárni a kültéri kerti medencék statikai vázhordó szerkezetének típuskiválasztásánál és megépítésénél. Ha nem ismerjük a helyi adottságokat, akkor talajmechanikai vizsgálatot célszerű készíttetni, és ki kell kérni a statikus véleményét.

Én azt tudom tanácsolni, hogy bármilyen medencetípusról van szó, azt betonba kell ágyazni A fenéklemez és oldalfal köré betonozni kell, mert a beton fix, ellentétben a talajjal.

Véleményem, hogy a fent említett típusok szerintem csak beton kombinációjával tartósak, azonban ez megdrágítja a rendszert.

A medence felújíthatósága is igen fontos tényező, ne csak 10 évre építsünk medencét.

A fólia burkolatú medence esetében a felújíthatóság igen egyszerű, mert a fóliacsere bontás nélkül 1 nap alatt elvégezhető. A burkolat és betonszerkezet nincsen egymásással fix kapcsolatban. (ellentétben egy kész műanyagtípusú medencével, amit pl. bebetonoztak)

A medence típus választásánál célszerű körbejárni az alábbiakat, mert könnyen a „22-es csapdájába eshetünk”:

 • A betonozzuk be a medencét. Hogyan fogom azt idővel (15 év) felújítani?
 • Nem betonozom be az öntartó a medencét. Biztos, hogy a helyi talajviszonyok idővel (15 év) nem fogják a medencét károsítani?
Homokos és kötött talaj. Látható, hogy a homokos talajnál az omlás miatt mennyivel nagyobb munkagödröt kellett készíteni
Talajvíz hatása miatt vízzáró vasbeton szerkezet külső oldali bitumenes teknőszigetelése - Miskolc

Talajvizes területre miért nem javasol fóliás medencét telepíteni?

Talajvizes területen nem javaslok beton-fóliás medencét telepíteni, ilyen medencét csak a talajvízszint felé, kiemelve szabad telepíteni. Okok:

 • A talajvíz a fólia mögé szivárog (pl. a sarkokban íves a fólia és ott levegő van) és a fólia mögött elhelyezett textília idővel megnyúlik, teljes vízleengedés után az meggyűrődik.
 • Magas talajvízszint esetén a fóliát felnyomja a talajvíz és a medence használhatatlan lesz. – A fólia nincsen fix kapcsolatban a betonszerkezettel.
 • Az agresszív talajvíz idővel (3-4 év) a medence vakolatot megkezdheti és a fólia belülről ráncos lesz – mint pl. egy öregember bőre.
 • Penészgomba megtámadja a fóliát külső oldalról ami idővel elszínezi a fóliát

A fenti hibákat kijavítani csak újra fóliázással lehet.

 • A gépészet víz alá kerül, mert a gépházat nem lehet tökéletesen vízzáróan kiszigetelni.
  - A talajvíz a gépház és medence csatlakozásánál fog beszivárogni a gépházba -

Talajvízre vízzáró vasbeton medencét - medencéhez csatlakozó ugyancsak vízzáró vasbeton gépházzal - javaslok telepíteni.

A 0,8-as és 1,5-ös Alkorplan fólia között a vastagságon (és az ebből adódó minőségen) kívül van-e más különbség, illetve mikor javasolná a 0,8-as illetve 1,5-ös fóliát?

A 0,8 mm vastag és 1,5 mm vastag fólia között minőségi különbség nincsen. 1,5 mm vastag fóliát 2 db fóliából gyártják úgy, hogy a kettő közé üvegszövet hálót ragasztanak. Így a fólia szakító szilárdsága nagyobb, mechanikai teherbírása többszörös, de viszont tény, hogy normál medencehasználat ezt nem igényli. Ennek ellenére 95%-ban mégis a vastagabb, erősített (1,5 mm vastag) fóliát szokták rendelni.

Garancia szempontból a 0,8 mm vastag fóliára 1év, az 1,5 mm vastag fóliára 5év és az 1,5 mm vastag akril bevonatos fóliára pedig 10 év a garancia.

Ha a beton fóliás medencébe létra helyett vasalt beton lépcsőt építenénk, akkor annak mi lenne az anyagi vonzata? (fóliázással kapcsolatos munkafolyamatokra gondolok)

A lépcső építése esetén az ajánlati árban lévő létra ára levonásra kerül, de kb. annyi költséggel növekszik a lépcső fóliázása miatt az ajánlat – azaz a végösszeg változatlan --- normál lépcső esetén ---
A lépcsőre plusz csúszásmentes fólia is kerül. Lépcső építés esetén a 30x30cm fokos 90cm széles egyenes lépcsőt javaslok.

Ha feszített víztükrű működés mellett döntenénk, akkor az egyetlen megoldás a vízzáró vasbeton szerkezet lehet, vagy megoldható vízzáró burkolattal is (fólia)? Ha igen, akkor ennek mi lenne az anyagi, gépészeti, építészeti vonzata?

Fóliás medencét feszített víztükörrel szerintem nem lehet tökéletesen megépíteni. - pl.: a medence peremnek körben mm-pontosan vízben kell lennie, mert mindenhol egyformán kell átbuknia a medencevíznek, vályú vízszigetelése egy hiba góc. Én nem vállalok olyan kivitelezést, ahol van arra esély, hogy 10 év múlva negatív visszahatással legyen énrám egy múltbéli kivitelezés.

Idén is történt, hogy pl. talajvízre nem vállaltam fóliás medenceépítést. A fentiek miatt műanyag és fém-fóliás medence kivitelezést sem vállalok.

A feszített víztükrű medencének semmilyen előnye nincsen magán használat esetén, sőt kültéri elhelyezés esetén hátrányosabb a szkimmeres medencéhez képest, mégis csupán egyéni tetszés miatt szokták választani ezt a típust. Esztétikai hatás növelés esetén én mozaikburkolatú medencét javaslok építeni, amit lehet továbbfokozni feszített víztükrű működési rendszerrel.

Feszített víztükrű medence építészetileg és gépészetileg is kb. 25%-kal költségesebb mint a süllyesztett víztükrű rendszer. – nagyobb gépház, kiegyenlítő tároló, vályú, rács –

Kültéri elhelyezés esetén a vízfelszíni úszó szennyeződés miatt munkaigényesebb. Működésben bonyolultabb, meghibásodási esélye nagyobb.

Vízzáró vasbeton medence?

Ügyfél: Nekem jobban tetszene egy vízzáró vasbeton mozaikburkolatú, feszített víztükrű medence, de az igazság az, hogy a kőművesek ma Magyarországon önállóan képtelenek minőségi munkát végezni és nem is hagynám, hogy valaki vízzáró betonmedencét próbáljon csinálni műszaki felügyelet nélkül. Amint látja meglehetősen lesújtó véleménnyel vagyok a 'szakemberek' iránt.

Én is osztom az építőipari szakemberekről alkotott véleményét. Sok építési vállalkozóval dolgoztam már együtt, de csak 1-2 építési vállalkozóra merek felügyelet nélkül építőipari munkát bízni. Sok olyan tapasztalatom van, hogy megfelelő képesítés nélkül vállalkoznak szinte mindenre a vállalkozó kedvű egyének, ezért fontos, hogy a megrendelő elsőként leellenőrizze a vállalkozót – ajánlásoktól függetlenül.

Csak gépészeti vállalás esetén is statikai tervet minden esetben biztosítok a megrendelő részére és én személyesen folyamatosan ellenőrzöm az építési munkafolyamatokat is.
Tapasztalataim szerint sajnos egy tervnélküli, ellenőrizetlen munka vezet hibás kivitelezésre.

Másik tapasztalat, hogy egy-két esetben kifizetik a szerkezetépítő kőművest még az előtt, hogy az általa készített vízzáró vasbeton szerkezet le lett volna vízpróbázva, azaz leellenőrizve a munka minősége. Vízzáróságért a szerkezetépítő vállal felelőséget és ezt nyomatékosan számon is kell kérni – részletkérdés a komplett munkavállalás típusa –

Az más kérdés, hogy vízgépészeti szerelés miatt van esetleg vízszivárgás, azonban ezt is könnyedén ki lehet szűrni. Minden vállalkozónak vállalnia kell az általa végzett munka után a felelőséget. – Például ezért is végzem én személyesen a vízgépészeti szerelést.

Fóliás medencénél a fólia felújítása során a medence peremén lévő fa/kerámia burkolatokat is cserélni kell?

Fólia csere esetén (normál vegyszerezésnél 15év) nem szükségszerű a szegélykő felszedése. Ha megfelelő állapotban van az oldalfólia, akkor ez esetben az oldalfalon meghagyott 10cm széles régi fóliához lehet az új fóliát hozzáhegeszteni.

Tény, hogy tökéletesebb megoldás ilyenkor a komplett fólia-fóliabádog csere, ami viszont a szegélykő felszedésével jár.

Kültéri úszómedence takaráshoz rolós megoldást javasolja-e vagy sem?

Kültéri medencére redőnyös takarást alap esetben semmiképpen, csak egyedi esetben javaslok. Kültéri medencére fólia takarás célszerűbb, mert annak időszakos cseréje jóval kisebb költség – nap UV romboló hatása, nagyobb fokú szennyeződés (falevél), téli fagyveszély stb.

Hogyan lehet megoldani az úszómedence változó mélységű alapozását?

Az úszómedence változó mélységét úgy építik meg, hogy először vízszintesen elkészítik a fenéklemezt (25 cm vtg vízzáró beton vasalva). A medence oldalfalának elkészülését követően tömör betonból (vas nélkül) utólag betonozzák bele a változó mélységet, lépcsőt stb.

Feszített víztükrű úszómedence esetében a kiegyenlítő tároló miből készül és hol helyezkedik el?

A kiegyenlítő tároló készülhet vasbetonból vagy PP műanyagból.

Ha vasbetonból készül, akkor a medence szerkezettel, egy ütemben készül (vízzáró szerkezet) és a medenceszerkezet és gépház mellett helyezkedik el. Például egy 10x5 m-es medence esetében a rövid oldal mögött 2,75x2 m-es a tároló és 2x2 m-es a gépház.

Kész műanyag tartály esetében az a gépházban helyezkedik el. A gépház ez esetben 5x2 m. A tartály henger alakú és legalább D1,8x1,6 m méretű.

A kiegyenlítő tartály méretét minden esetben a medence használói létszám figyelembevételével méretezni kell.

Mi a tapasztalat a polikarbonát fedés hőszigetelő képességével kapcsolatban?

A Kültéri medencét minden esetben javaslom polikarbonát fedéssel fedni, mert az idei nyár (2011 év) is bebizonyította, hogy a kültéri fűtetlen és fedetlen medencéket csak július közepétől-szeptember közepéig lehetett használni.

Példa: egy 2011 évben átadott kültéri medence június 25-én 23 °C-os volt A kihasználatlanság matt utólag egy fólia takaró került a medencére ami +2 °C hőmérsékleti növekedést eredményezett.
Másnap meglátogatott, régebben átadott fedett medence fűtés nélkül 30 °C-os volt.

Véleményem szerint ilyen időjárási viszonyokhoz (2010, 2011 év nyara) pénzkidobás fedetlenül kültéri medencét építtetni de tény, hogy vannak sokan, akik nem a használhatóság miatt építtetnek kültéri medencét.

Az úszómedence egy részét a gyerekek miatt is sekélyebbre szeretném megépíteni, ön mit tanácsol?

Lehet kialakítani sekélyebb részt az úszómedencében, de figyelembe kell venni, hogy annak költsége szinte ugyanannyi mintha az egész medence 1,5 m mély lenne. (a medence belső felület nem sokat csökken) Átgondolandó ekkor, hogy hosszú távon a medence úszásra nem használható ki teljesen, mert a sekély rész hátránya, hogy helyet vesz el a medencéből.

A gyerekek gyorsan megnőnek és őket felügyelet nélkül amúgy sem szabad az úszómedencébe engedni.

Úszómedence esetében felesleges bonyolult masszázscélú ülőrészeket is kialakítani, mert a vízhőfok max. 28 °C, ezért ezek a kialakítások kihasználatlanok (a földbe süllyesztett nagy víztömeget nehezen lehet 30 °C fölé emelni)

Masszázs igény esetén kis víztérfogatú (max. 10 m3) fűtött és fedett, masszázselemekkel szerelt medencét javaslok építeni.

Tegnap egy üzletben eladásra kínáltak fel egy újdonságot, egy olyan medence víztisztító berendezést, aminek használatával csak minimális uszodavegyszerre van szükség?

Nem ismerem a terméket, de utána olvastam a neten.

Homokszűrős rendszer esetén szerintem semmi előnye sincsen, amilyen előnyöket írnak róla az a tényleges medenceműködésében szerintem semmit sem számít.

Mint például az UV fertőtlenítő: ha van benne, ha nincs benne, semmi jelentősége sincsen Egy medencét karbantartok, ott 1 éve kiégtek az UV égők. Előtte is kristály tiszta volt a víz, most is minden rendben. Csak az változott, hogy kevesebb vegyszer fogy, mert ugyebár az UV ezt is bontja.

A jelen termék kevesebb vízfelhasználásról megjegyzem, hogy a homokszűrőt koszolódástól függetlenül max. kéthetente vissza kell mosni és ekkor kb.: 100-300 liter víz folyik el a csatornába, nem pedig a cikk szerinti medencevíz 10%-a! Aki a cikket írta vagy nem ért a vízgépészethez vagy tudatosan félrevezető dolgot állít!

Vegyszerezés nélkül nem működik a medence, főleg egy kültéri medence!

Víztisztító vegyszerek: klór(CL)-só(HCL)-réz(Cu)-bróm(B)-aktívoxigén

A termékről állítják, hogy a termék használatával kevesebb vegyszer kell.

Ez benne a hókuszpókusz.

Normál üzem esetén minimális vegyszerre van csak szükség. 1,5 mg/liter klór. (megjegyzem, hogy uszodában 5x ennyi van a vízben, ha érezni a klórszagot)

Az a probléma, hogy a vegyszer nagyon könnyen bomlik és 1,5 mg/liter alatti klórszintet lehetetlen a medencében folyamatosan fenntartani, ezért megdőlnek a "minimális vegyszere van csak szükség" termékek.
Ha netalántán bealgásodik a medence, azt lehet mondani, hogy "nem volt meg a minimális vegyszerszint".

Létezik egy termék, amihez semmi vegyszer nem kell, nem sós a víz. Tapasztaltam tényleg kristálytiszta a víz és tényleg semmi vegyszert nem használnak. Egyik ügyfelem Amerikából rendelte. - Mire postán megérkezett bejárta a fél világot...

A vízgépészetbe beszerelve egy rézdarab oldódik (oxidálódik) és a víz réztartalma miatt nincsen algásodás. Hátránya: a réz nehézfém, feldúsul mert nem bomlik el, annak magas szintje egészségkárosodást okozhat – ezt már nem reklámozzák...

Ezek után el lehet azon gondolkodni, hogy melyik úszómedencevíz a jobb: a kristálytiszta de már szinte mérgező vagy annyira sós, hogy a fémrészek, burkolat idő előtt tönkremegy, vagy amelyikbe esetleg egy béka véletlenül szívesen beleugrik úszni.

Megjegyzem, hogy az említett ügyfél 2. szezon múlva áttért a klórozásra.

Tapasztalatom szerint 0mg/liter vagy 1,5-2 mg/liter klórszintet tudnak tartani a medence tulajdonosok.

Tény az, hogy 0 mg/liter a klórszint, akkor akármilyen kiegészítő hókuszpókusz esetén az algásodás megkezdődik.

Tény az, hogy 1,5 mg/liter klórszint esetén nincsen klórszag és homokszűrő használatával a víz kristálytiszta.

Egy zsaluköves beton medencét szeretnénk üvegmozaikkal burkolni, mire kell odafigyelni?

Szomorú, hogy ilyet kiviteleznek, a vízzáró betonszerkezetről az alábbiakban olvashat:
www.elmenymedence.hu/munkafolyamat_belteri.html

Még fóliás medencénél sem szerencsés, hogy a medence felső 15cm -részét a térbeton ráültetésével készítették el! (külön szerkezet – mozgás - repedés)
Sok esetben a vízzáró monolit vasbeton szerkezet esetén is vannak gondok a vízzárással, ezért kell azokat burkolás előtt cementbázisú kenhető vízszigeteléssel vízszigetelni. Nem pedig azért mert nem vízzáró a vasbeton szerkezet.

Probléma:

Zsaluköves szerkezet statikailag nem megfelelő egy vízzáró szerkezethez.

Ekkora méretű medencébe kb.: 1,6 tonna vasat kell beépíteni (be lett építve ennyi?)

A fenéklemez és oldalfal közé vízre duzzadó szalagot kell beépíteni (150 000Ft költség)

Gépi beton vz4 betonminőség.

Az a fő gond, hogy STATIKAILAG nem megfelelő a szerkezet. A kenhető vízszigetelés lehet jól fog sikerülni, de azt le fogják burkolni, és a szigetelést utólag nem lehet majd javítani.

Mivel statikailag nem megfelelő a szerkezet ezért ELŐFORDULHAT, hogy akár 4év múlva repedés keletkezik az oldalfalon.

Repedés oka: vízterhelés belülről, talajterhelés kívülről (télen van -20C', nem mint Floridában-

A repedés hatására a szigetelés sérül és a medence szivárogni fog.

Javítani nem lehet, mert injektálni eredményesen csak monolit vasbeton falat lehet.

Megjegyzem, hogy a fóliás medence esetében a fólia nincsen fix kapcsolatban a medenceszerkezettel, ezért lehet azt ilyen esetben használni.

Sajnos volt már TÖBB ilyen medence tapasztalatom. Egy példa:

 • 3 év múlva repedés keletkezett egy ilyen kivitelű medencén.
 • 1 nap alatt elszivárgott a víz.
 • A kivitelező régen eltűnt
 • A meglévő medence külső zsaluként szolgált egy új megépítéséhez.

Javaslom, hogy az oldalamat figyelmesen olvassa el és higgye el, hogy a meglévő betonszerkezet csak fólia burkolathoz való.

Milyen típusú gépészeti terméket javasol beépíteni az úszómedencébe?

Betonszerkezetbe való műanyag termék beépítéskor ragaszkodjanak a német MTS vagy spanyol Astralpool termékekhez

A termékek BESZERZÉSI árai között akár 60% árkülönbség is van a nagykerpiacon ami a műanyagtermék gyártási alapanyag minőségét is tükrözik.

A termék csomagolásán ellenőrizzék le a terméket azt a minőséget, amit kiajánlottak, amire leszerződtek, mert nem mindegy, hogy esetleg egy töredék áron beszerzett terméket kap a pénzéért!

A minőségi terméken magán is megtalálható a gyári lógó, és például a medence fólia hátoldalán is van márka és típusjelölés.

Munkatapasztalatom szerint a termékek között sajnos van minőségi különbség, ami a termékgyártásra vezethető vissza. A silány minőségű műanyag termék hamar öregszik, és ridegebb, mert azoknál nagy arányban újrahasznosított alapanyag keveréket használnak gyártásnál.

A terület sajátosságaiból adódóan rendelkezésünkre áll vezetékes és kútvíz is. Az utóbbi alkalmas lenne a medence tavaszi feltöltéséhez?

Medence feltöltéshez elsősorban hálózati csapvizet javaslok. Kútvíz csak akkor alkalmas a töltésre, ha max. közepesen kemény és vastartalma minimális. Ellenkező esetben igen komoly lerakódást tud okozni egy szezon alatt a burkolaton. – megfelelően jó kútvízzel sajnos még nem találkoztam.