Miért nem kivitelezek műanyag és fém palástos medencét?

A hazai talajviszonyokra és éghajlati adottságra szerintem a medence statikai szerkezetéhez a vasalt beton a legmegfelelőbb. Vannak a piacon betont kiváltó fém palástos illetve műanyag medencék, azonban ezeknél a típusoknál előtérbe kell helyezni, hogy az adott termék melyik földrészről származik, a téli időjárást ciklikusan mennyire viseli a szerkezet, milyen talajtípusra lehet telepíteni, a talajvízre mennyire érzékeny.

Fontos megvizsgálni a talaj típusát - kötött, homokos, sziklás. Sziklás talaj (Budapest XII. ker.) teljesen másképpen viselkedik, mint egy futóhomokos talaj (Kecskemét). A talaj mozgásban van - nedvesség hatására térfogata nő majd száradáskor térfogata csökken. Télen a fagyott talaj esetében a talajterheléssel fokozottan számolni kell, sajnos láttam már szétrepedt medencét.

Fontos a talajvíz kémiai összetétele. Bizonyos esetekben igen korrozív talajjal találkozunk és ekkor a vízzáró vasbeton medencénél is előírhatják a külső oldali vízszigetelést is. 

A fentiek alapján igen körültekintően kell eljárni a kültéri kerti medencék statikai vázhordó szerkezetének típuskiválasztásánál és megépítésénél. Ha nem ismerjük a helyi adottságokat, akkor talajmechanikai vizsgálatot célszerű készíttetni, és ki kell kérni a statikus véleményét.

Én azt tudom tanácsolni, hogy bármilyen medencetípusról van szó, azt betonba kell ágyazni A fenéklemez és oldalfal köré betonozni kell, mert a beton fix, ellentétben a talajjal.

Véleményem, hogy a fent említett típusok szerintem csak beton kombinációjával tartósak, azonban ez megdrágítja a rendszert.

A medence felújíthatósága is igen fontos tényező, ne csak 10 évre építsünk medencét.

A fólia burkolatú medence esetében a felújíthatóság igen egyszerű, mert a fóliacsere bontás nélkül 1 nap alatt elvégezhető. A burkolat és betonszerkezet nincsen egymásással fix kapcsolatban. (ellentétben egy kész műanyagtípusú medencével, amit pl. bebetonoztak)

A medence típus választásánál célszerű körbejárni az alábbiakat, mert könnyen a „22-es csapdájába eshetünk”:

  • A betonozzuk be a medencét. Hogyan fogom azt idővel (15 év) felújítani?
  • Nem betonozom be az öntartó a medencét. Biztos, hogy a helyi talajviszonyok idővel (15 év) nem fogják a medencét károsítani?
Homokos és kötött talaj. Látható, hogy a homokos talajnál az omlás miatt mennyivel nagyobb munkagödröt kellett készíteni
Talajvíz hatása miatt vízzáró vasbeton szerkezet külső oldali bitumenes teknőszigetelése - Miskolc