Munkafolyamat – kültéri, fólia burkolatú beton medence

Talajvíz káros hatása miatt vízzáró vasbeton medenceszerkezet külső oldali bitumenes vízszigetelése

Típusismertető

A fólia burkolatú medence számos előnnyel rendelkező medence-típus.

Előnye a gyors kivitelezési idő, alacsony ár (vízzáró vasbetonéhoz képest) és ami a legfontosabb, hogy a vízzárási feladat tökéletesen megoldott és a vízzárásért a medence-gépész felel - nem pedig a szerkezetépítő (kőműves).

A medence felújíthatósága megoldott - ne csak 10 évre építsünk medencét. A fóliacsere bontás nélkül 1 nap alatt elvégezhető, mert a burkolat és betonszerkezet nincsen egymásással fix kapcsolatban. (Ellentétben egy kész műanyag típusú medencével.)

Ennek a típusnak a szerkezetét házilagosan is lehet kivitelezni. A betonszerkezetnek csak statikai feladata van - víznyomás és talajterhelés védelem, - vízzárásért a belső fóliaburkolat felel.

A hazai talajviszonyokra és éghajlati adottságra szerintem a medence statikai szerkezetéhez a vasalt beton a legmegfelelőbb.

Vannak a piacon betont kiváltó fém palástos medencék, azonban ezeknél a típusoknál előtérbe kell helyezni, hogy az adott termék melyik földrészről származik –téli időjárást ciklikusan mennyire viseli a szerkezet. Ezek a típusok szerintem csak beton kombinációjával tartósak, azonban ez drágítja a rendszert.

kültéri munkafolyamat Fontos megvizsgálni a talaj típusát - kötött, homokos, sziklás. Sziklás talaj (Budapest XII. ker.) teljesen másképpen viselkedik, mint egy futóhomokos talaj (Kecskemét). A talaj mozgásban van - nedvesség hatására térfogata nő majd száradáskor térfogata csökken. Télen a fagyott talaj esetében a talajterheléssel fokozottan számolni kell, sajnos láttam már szétrepedt medencét.

Fontos a talajvíz kémiai összetétele. Bizonyos esetekben igen korrozív talajjal találkozunk és ekkor a vízzáró vasbeton medencénél is előírhatják a külső oldali vízszigetelést is.

Kép: Talajvíz hatása miatt vízzáró vasbeton szerkezet külső oldali bitumenes teknőszigetelése - Miskolc.

A fentiek alapján igen körültekintően kell eljárni a kültéri kerti medencék statikai vázhordó szerkezetének típuskiválasztásánál és megépítésénél. Ha nem ismerjük a helyi adottságokat, akkor talajmechanikai vizsgálatot célszerű készíttetni, és ki kell kérni a statikus véleményét.

A személyemhez is fűződő vízzáró burkolatú medencék túlnyomó többsége a beton fóliás típushoz tartozik.

Ennél a típusnál a statikai vázszerkezet vasalt beton. A vízzáró burkolat pedig helyszínen hegesztett 1,5 mm vastag német minőségi PVC fólia - Alkorplan típus.

A fólia és betonszerkezet között - fenéklemezen és oldalfalon is - 300 mikron vastag geotextília van elhelyezve a fólia védelme érdekében. A betonba épített termékek minőségi réz anyás termékek.

Munkafolyamat

Földmunka

A medence kitűzésénél részt szoktam venni.

Meg kell határozni a rétegrendet és ennek megfelelően a munkagödör pontos méretét.

A földmunkát géppel, csak ha semmilyen gépesítési lehetőség nincsen - akkor kézzel kell elvégezni.

Fontos szem előtt tartani a talaj x1,3-as lazulását (30%-kal több talajt kell elszállítani a számolt mennyiséghez képest).

A munkagödör legyen pontos, ne túl mély, és ne kisebb az előírtnál. A gép ásása közben folyamatosan mérni kell..

A gépi földmunkát követően kézzel méretpontosítani kell a munkagödröt és döngölni kell az altalajt. A vasszereléshez szükséges munkafelületet szerelőbeton készítésével kell biztosítani.

Medence fenéklemez gépészeti szerelése

A fenéklemez betonozása előtt elhelyezem a gépészeti szerelvényeket.

Azoknak sérülésmentesnek, tömörnek kell lenniük. Elhelyezéskor stabilan rögzíteni kell azokat, hogy betonozáskor ne mozduljanak el a rögzített helyről. A ragasztást személyesen végzem a hibalehetőség kiküszöbölése érdekében.

Medence fenéklemez betonozása és zsalukő oldalfal készítése terv szerint

A betonszerkezet jellemző paraméterei:

  • 20 cm vastag duplán vasalt kézi keverésű beton fenéklemez
  • 25 cm vastag vasalt zsaluköves beton oldalfal
  • Sarok merev vasalás
  • Gépház mérete 2x2x1,7 m
  • Vasalt koszorú
  • Az oldalfalban a gépészeti helyeken áttörések
  • Igény szerint külső oldali hőszigetelés

Oldalfal vakolása

A szerkezetépítés végeztével az oldalfalat vakolni kell a megfelelő felület kialakítása érdekében.

A vakolatnak masszívnak, vízállónak kell lennie. Kerülni kell a mésztartalmú anyagokat.

Oldalfal gépészeti szerelvényeinek beépítése

Én az oldalfalba a szerelvényeket nem oldalfal építéskor a kőművesre bízva építettem be, hanem az oldalfal vakolása után utólag betonoztatom azokat be.

Ok: a fólia burkolat gyűrődésmentességének a feltétele az oldalfali gépészeti szerelvények tökéletesen síkban lévő elhelyezkedése.

Vakolás után a termékeket pontosan a vakolt síkba tudom elhelyezni kiküszöbölve az utólagos problémákat.

A gépészeti szerelvények minőségi termékek. Jól bírják a medencevíz hatását, a fellépő feszültséget.

Minden beépített termék réz anyával van ellátva, aminek előnye, hogy azok tömítésekor metrikus -nem önmetsző - csavart használunk, mert ezek meghúzásakor a menetszakadás kizárt.

Nem megfelelő, önmetszős, feszültséget kevésbé elviselő termék

Oldalfal ellenőrzése, végleges felület kialakítása

A fólia fogadásához gletteléssel, csiszolással létre kell hozni a végső belső felületet.

A gépészeti elemeket ellenőrizni kell, mert fóliázás után igen költséges annak javítása.

Vízzáró fóliaburkolat készítése

Első ütemben fólia védelme érdekében 300 mikron vastag geotextília kerül a belső felületre.

Sok esetben tapasztaltam, hogy csak a fenéklemezre tesznek geotextiliát, ami nem tökéletes kivitelezésre utal.

A medence peremre fólia bádog kerül rögzítésre - alumínium profil, ami PVC-vel van bevonva -amihez van hegesztve a fólia burkolat. A fóliabádogot megfelelően kell rögzíteni, mert ezek igen nagy húzóerőnek vannak kitéve.

Gépház szerelés

A vízgépészeti aknában össze kell szerelni a vízszűrő berendezést.

Az általam használt termékek minőségi termékek. Víznyomást, klóros medence vizet tökéletesen elviselik, a szivattyú előszűrő kosár nagy méretű - sok szennyeződést bír.

Csereszabatosak, alkatrészellátás megoldott.

A beépített termékek fixek, nem lógnak, a gépészeti kezelés könnyű. Az elkészült rendszer víztelenítése megoldott. Az elektromos termékek az iparban használatos vízmentes termékek.

A medence szerkezeten kívül a talajban futó gépészeti csövek védve vannak a talajmozgásból eredő erőktől.

A gépházat alap esetben nem automatizálom, mert minden esetben heti 20perc karbantartási munkát igényel a medence. Pl.: a szivattyú előszűrő kosarat a mai technikai lehetőségek alapján még lehetetlen gépiesítve takarítani, ebből következik, hogy emberi karbantartási munka nélkül nem működik a medence.

Részmunkákat lehet automatizálni, de ekkor is a kb. 20 perces karbantartási munkát tudjuk 15 perccel csökkenteni - nem beszélve annak drága költségéről és a vizes közegben történő sokszor megbízhatatlan működéséről.

Hanyag gépház szerelés

Vízfeltöltés

A fóliázás és a gépházszerelés végeztével a medencét vízzel kell tölteni.

Kútvízzel nem ajánlatos tölteni a medencét, mert a vízkőlerakódásból a későbbiekben gondok lehetnek.

A tökéletes kivitelezés eredménye a szivárgásmentes, gyűrődésmentes burkolat.

Térburkolat

A medence feltöltését követően meggyőződünk a tökéletes, szivárgásmentes működésről, és el lehet kezdeni a térburkolat készítését.

Mindig egy irányban építkezünk. A medence esetében belülről haladuk kifelé. Érdemes betartani a szabályokat az utólagos szinteltérések elkerülése érdekében.

Figyelem! Az elkészült medence balesetveszélyes. Kisgyerek esetén ne feledkezünk meg azok védelméről.

INFO: úszómedence tervezéssel kapcsolatos információk.