Munkafolyamat – úszómedence felújítás

Telefonon kerestek meg és helyszíni egyeztetést kért a megrendelő a 14 éve készült kültéri medencéjének felújítása miatt.

A helyszíni felméréskor az alábbiakat tapasztaltam:
Kültéri, feszített víztükrű vasbeton úszómedence. A szerkezet monolit vasbeton, de a burkolat medencefesték. Mérete 12,5x5x1,9 m egy 3x3x1 m-es sekélyrész kialakítással Homokszűrős gépészet, 3 db 300 W-os lámpa.

A tulaj elsősorban a belső burkolatot szeretné rendbe hozatni.
Utóbbi években nem jutott idejük a medencére. Sajnos az időközben fellépő jelentős vízpótlás és az időigényes medencetakarítási munka miatt már nem használták a medencét, el lett hanyagolva, ami sajnos meglátszott a medence szerkezeten.

Javaslatom

A medenceszerkezeti repedések miatt nem javasoltam egy cementbázisú kenhető szigetelésessel előkészített csempe vagy mozaik burkolat készítését, mert kétséges lenne a TARTÓS 100%-os vízzárás.

Mozaik vagy csempeburkolathoz elengedhetetlen a vízzáró vasbeton szerkezet, ami a jelenlegi szerkezetünkre nem jellemző.
A vízzáróság miatt fóliaburkolatot javasoltam, de azt süllyesztett víztükrű rendszerben.

Ok: A fóliaburkolattal a vízzáróság 100%-os. A meglévő vasbeton medence szerkezet megfelelő, mert ebben az esetben a szerkezetnek csak statikai teherbíró szerepe van.

Nem javaslom a feszített víztükrű rendszert, mert a medence körüli vályú vízzáróságát nem lehet szakszerűen, esztétikusan elkészíteni. Én csak 100%-os eredményességgel vállalok el munkát.

A feszített víztükrű rendszerhez a meglévő kiegyenlítő tároló kicsi –itt megjegyezem, hogy a szűrőberendezés sem volt megfelelően méretezve-. Ennek méretének növeléséhez a meglévő gépház méretét növelni kellene.

Tulaj a kiegyenlítő tároló ténymegállapításommal egyetértett, de szeretné, hogy maradna a feszített víztükör.

Az egyéb érveléseim segítettek és végül megegyeztünk abban, hogy egy süllyesztett víztükrű fólia burkolatú medencére lesz átalakítva a meglévő medence.

Egyedül a vízmélységhez ragaszkodott a tulaj ezért a medence pereme ki lesz emelve így a meglévő1,9 m vízmélység biztosítva lesz.

A tulaj a medence takarítási munka csökkentésére egy fa szerkezetű építményt tervezett a medence fölé.

Én javasoltam a polikarbonát medencefedést, főleg a nagy víztérfogatú fűtetlen medencének hosszabb idejű használhatósága miatt. Állítottam, hogy fedéssel minimum 28C-os lesz a nyári hónapokban a medence vize.

A vízhőfok elérése miatt a tulaj elvetette a faszerkezet építését és polikarbonát fedés mellett döntött, de elsősorban azért, hogy ne a medencetakarítással töltse az idejét a nyári hónapokban.

Munkafolyamat

A tulaj helyi építőipari vállalkozót bízott meg a medence felújításához szükséges kőműves munka elvégzéséhez. Én a helyi kőműves csapattal együtt dolgozva végeztem a gépészeti munkálatokat. A kivitelezési munka során fellépő előre nem tervezett feladatokat közösen egyeztetve gyorsan, sikeresen lekezeltük.

Medence perem kialakítás

Első ütemben a medence felső 15cm-pereme lebontásra került. A vályú utólag lett hozzábetonozva a medence szerkezethez. A repedésen látható, hogy az el is vált a medenceszerkezettől így ezért a medence kiemeléshez szükséges 15cm hozzábetonozás nem lett volna célszerű.

A bontás után a kívánt vízmélységhez elkészült a medence peremének vasalt betonozása.

Gépészeti szerkezet szerelés

A tulajnak több szempontból azt javasoltam, hogy a meglévő szerkezetbe épített vízgépészeti szerelvényeket –medence lámpa stb.- újra cseréljük ki.

A perem elkészültével kivésésre kerültek a medence szerkezeti szerelvények.

Saját technológiával az új gépészeti termékeket beépítettem az általam tervezett, megfelelő helyekre.

Gépészeti termékek: Made in EU Astralpool gyártású termékek. – NEM török, vagy kínai – 2 db szkimmer, 1 db fenékürítő. 4 db befúvó, 1 db porszívó, 3 db lámpa,

A gépészeti csövek a medence vályúban lettek bevezetve a gépházba. Az utólagos szerkezeten kívüli csövezés miatt PN10 PVC flexibilis csövet és PN16 KPE csöveket használtam. A csővezetékek a téliesítési szempontokat figyelembe véve lettek kiépítve.

Úszómedence belső felület kialakítása, térbetonozás

A fóliázás feltétele a masszív, sima belső medence felület.
A medence belső vakolata több helyen nem volt megfelelő ezért a laza részek vésésre kerültek. Megfelelő alapfelület elérése után minőségi cement bázisú kültéri lábazati vakolattal lett kivakolva a medence belső felülete.

A végleges felület flexibilis csemperagasztóval történő gletteléssel lett elkészítve.

A medence vakolásával párhuzamosan elkészült a medence körüli térbeton is. 

Úszómedence fóliázás

A medence burkolat itt is Német gyártású Alkorlplan 1 ,5 mm vastag szöveterősítésű anyagában színezett kék színű medence fóliával lett elkészítve. A profi csapatnak köszönhetően a minőségi munka 1 nap alatt elkészült.

A fóliázás elkészültével azonnal el kellett kezdeni a vízfeltöltést. A hálózati víz bizonyos összetevői miatt kissé zöld színű volt, azonban a homokszűrő berendezés ezt az anyagot kiszűrte és a szűrő működése után 1héttel teljesen kitisztult a medencevíz.

Megjegyzem, hogy a szűrőhomokot kicseréltem beüzemelés előtt.

Polikarbonát medencefedés

A medence körüli térburkolat elkészülése után letelepítésre került a polikarbonát medencefedés. Oldalajtón lehet a fedés alá kényelmesen bemenni.

A medence kiemelkedő pereme és a medence létra miatt a fedés homlokfala felhajthatóra lett gyártva.

A 7 szegmenses fedést könnyedén le lehet tolni a medencéről, azonban a jó hatásfokú üvegházhatás miatt és tisztántartási szempontból igen keveset volt letolva a medencéről.

A fedés megszolgált, mert július-augusztusban átlag 30C’-os volt a vízhőmérséklet és a medencét kiporszívózni is csak 2 alkalommal kellett a szezon alatt.