Tegnap egy üzletben eladásra kínáltak fel egy újdonságot, egy olyan medence víztisztító berendezést, aminek használatával csak minimális uszodavegyszerre van szükség?

Nem ismerem a terméket, de utána olvastam a neten.

Homokszűrős rendszer esetén szerintem semmi előnye sincsen, amilyen előnyöket írnak róla az a tényleges medenceműködésében szerintem semmit sem számít.

Mint például az UV fertőtlenítő: ha van benne, ha nincs benne, semmi jelentősége sincsen Egy medencét karbantartok, ott 1 éve kiégtek az UV égők. Előtte is kristály tiszta volt a víz, most is minden rendben. Csak az változott, hogy kevesebb vegyszer fogy, mert ugyebár az UV ezt is bontja.

A jelen termék kevesebb vízfelhasználásról megjegyzem, hogy a homokszűrőt koszolódástól függetlenül max. kéthetente vissza kell mosni és ekkor kb.: 100-300 liter víz folyik el a csatornába, nem pedig a cikk szerinti medencevíz 10%-a! Aki a cikket írta vagy nem ért a vízgépészethez vagy tudatosan félrevezető dolgot állít!

Vegyszerezés nélkül nem működik a medence, főleg egy kültéri medence!

Víztisztító vegyszerek: klór(CL)-só(HCL)-réz(Cu)-bróm(B)-aktívoxigén

A termékről állítják, hogy a termék használatával kevesebb vegyszer kell.

Ez benne a hókuszpókusz.

Normál üzem esetén minimális vegyszerre van csak szükség. 1,5 mg/liter klór. (megjegyzem, hogy uszodában 5x ennyi van a vízben, ha érezni a klórszagot)

Az a probléma, hogy a vegyszer nagyon könnyen bomlik és 1,5 mg/liter alatti klórszintet lehetetlen a medencében folyamatosan fenntartani, ezért megdőlnek a "minimális vegyszere van csak szükség" termékek.
Ha netalántán bealgásodik a medence, azt lehet mondani, hogy "nem volt meg a minimális vegyszerszint".

Létezik egy termék, amihez semmi vegyszer nem kell, nem sós a víz. Tapasztaltam tényleg kristálytiszta a víz és tényleg semmi vegyszert nem használnak. Egyik ügyfelem Amerikából rendelte. - Mire postán megérkezett bejárta a fél világot...

A vízgépészetbe beszerelve egy rézdarab oldódik (oxidálódik) és a víz réztartalma miatt nincsen algásodás. Hátránya: a réz nehézfém, feldúsul mert nem bomlik el, annak magas szintje egészségkárosodást okozhat – ezt már nem reklámozzák...

Ezek után el lehet azon gondolkodni, hogy melyik úszómedencevíz a jobb: a kristálytiszta de már szinte mérgező vagy annyira sós, hogy a fémrészek, burkolat idő előtt tönkremegy, vagy amelyikbe esetleg egy béka véletlenül szívesen beleugrik úszni.

Megjegyzem, hogy az említett ügyfél 2. szezon múlva áttért a klórozásra.

Tapasztalatom szerint 0mg/liter vagy 1,5-2 mg/liter klórszintet tudnak tartani a medence tulajdonosok.

Tény az, hogy 0 mg/liter a klórszint, akkor akármilyen kiegészítő hókuszpókusz esetén az algásodás megkezdődik.

Tény az, hogy 1,5 mg/liter klórszint esetén nincsen klórszag és homokszűrő használatával a víz kristálytiszta.