Vízzáró vasbeton medence?

Ügyfél: Nekem jobban tetszene egy vízzáró vasbeton mozaikburkolatú, feszített víztükrű medence, de az igazság az, hogy a kőművesek ma Magyarországon önállóan képtelenek minőségi munkát végezni és nem is hagynám, hogy valaki vízzáró betonmedencét próbáljon csinálni műszaki felügyelet nélkül. Amint látja meglehetősen lesújtó véleménnyel vagyok a 'szakemberek' iránt.

Én is osztom az építőipari szakemberekről alkotott véleményét. Sok építési vállalkozóval dolgoztam már együtt, de csak 1-2 építési vállalkozóra merek felügyelet nélkül építőipari munkát bízni. Sok olyan tapasztalatom van, hogy megfelelő képesítés nélkül vállalkoznak szinte mindenre a vállalkozó kedvű egyének, ezért fontos, hogy a megrendelő elsőként leellenőrizze a vállalkozót – ajánlásoktól függetlenül.

Csak gépészeti vállalás esetén is statikai tervet minden esetben biztosítok a megrendelő részére és én személyesen folyamatosan ellenőrzöm az építési munkafolyamatokat is.
Tapasztalataim szerint sajnos egy tervnélküli, ellenőrizetlen munka vezet hibás kivitelezésre.

Másik tapasztalat, hogy egy-két esetben kifizetik a szerkezetépítő kőművest még az előtt, hogy az általa készített vízzáró vasbeton szerkezet le lett volna vízpróbázva, azaz leellenőrizve a munka minősége. Vízzáróságért a szerkezetépítő vállal felelőséget és ezt nyomatékosan számon is kell kérni – részletkérdés a komplett munkavállalás típusa –

Az más kérdés, hogy vízgépészeti szerelés miatt van esetleg vízszivárgás, azonban ezt is könnyedén ki lehet szűrni. Minden vállalkozónak vállalnia kell az általa végzett munka után a felelőséget. – Például ezért is végzem én személyesen a vízgépészeti szerelést.