Szükséges-e automatizálni az úszómedencét?

A válaszom: nem szükségszerű.

Az automatikus berendezések csak megkönnyítik az úszómedence karbantartási munkáit, de azt semmiképpen sem szüntetik meg.

A gépházat alap esetben nem automatizálom, mert minden esetben heti 20perc karbantartási munkát igényel a medence.

Pl.: a szivattyú előszűrő kosarat a mai technikai lehetőségek alapján még lehetetlen gépiesítve takarítani, ebből következik, hogy emberi karbantartási munka nélkül nem működik a medence.

- A szűrőszivattyúban található szűrőkosár feladata, hogy a durva szennyeződést (levél, hajszál) kiszűrje a szivattyú által szállított vízből, mert ellenkező esetben a szivattyú járókerék lapátja –vízszállító egység- eltömődne, és nem szállítana vizet a szivattyú. Kültéri medencék esetében, lombhulláskor akár 1-nap alatta is megtelítődik a szűrőkosár. A szűrőkosár megtelítődése esetén vízszállítás minimális és a szivattyú is károsodhat. -

Részmunkákat lehet automatizálni (vegyszerezés, töltés, szűrőöblítés, porszívózás), de ekkor is a kb. 20 perces karbantartási munkát tudjuk 15 perccel csökkenteni - nem beszélve annak drága költségéről és a vizes közegben történő sokszor megbízhatatlan működéséről.

Automatikus berendezéseket is kell felügyelni hetente (töltőrendszer elromlik > igen magas vízszámla, vegyszeradagoló meghibásodás > medence burkolat károsodás, egészségkárosodás), ezért ésszerűbb - ha nem akarok a medencével foglakozni - egy személyt megbízni (pl. családtag) a medence karbantartási munkálatának elvégzésére.

Az általam átadatott medencék esetében 1 év működés után döntjük el a felhasználóval az automatizálási lehetőségeket.