Bezöldült medencevíz kezelése

Bezöldült medencevíz kezelése

Évente pár alkalommal telefonon megkeresnek azért, mert a kerti úszómedence vize annyira bezöldült, hogy még a medence aljára sem lehet lelátni. Elbeszélés szerint mindig az derül ki, hogy valamilyen okból, például egy kéthetes elutazás miatt, a nyári kánikulában 1-2 hétig kezelés nélkül maradt a medence. Több esetben inkább lecserélték a medencevizet, mert nem tudták azt kitisztítani. Kísérletképpen megpróbálkoztam én is egy kisebb medence kitisztításával:

A kísérleti medencevíz teljesen bezöldült. Térfogata 16m3. Vízhőfok 31C'. Klórszint 0mg/liter. A víz kémhatása lúgos, pH 8,2 felett. Fontos tény, hogy a zöld szín algától van és azt a homokszűrő nem fogja kiszűrni, azt csak vegyszerezési sokkal lehet kipusztítani, amihez a klór is megfelelő szer. Normál medence működési üzemben a klórszint 2 mg/liter és a pH 7,2-7,4. Megtelepedett algásodás esetén a klórszint kevés, azt meg kell növelni 8-10mg/liter mértékig és kitisztulásig a víz kémhatásának semleges tartományban kell lennie.

A kezelés első napján a klórszint 10mg/literre lett beállítva úgy, hogy 50% klórtartalmú gyorsan oldódó klórgranulátumból 350g lett a medencébe téve. Számítás: 10g klór/m3, 160g klór/16m3, 320g 50% klórgranulátum/16m3. Folyékony réztartalmú algaölő szerből számítás szerint 0,5 mg/liter mennyiségű vízben oldott réz került a kezelt medencébe. A lúgos medencevíz semleges tartományba -pH 7- állításához 2 liter 30% töménységű savtartalmú szerre volt szükség. A homokszűrős berendezés állandó üzemre lett állítva. A kezelés másnapjára az alga teljesen elpusztult, a zöld szín megszűnt, csupán a medencevíz zavarossága volt tapasztalható. A medencevíz opálossága a vízben lebegő elhalt mikroorganizmusoktól van, ami már a homokszűrővel, pelyhesítő szer alkalmazásával kiszűrhető. A homokszűrő szűrőtöltete 0,7-1,2mm szemcseméretű és az ennél kisebb szennyeződést az nem képes kiszűrni, ezért fontos a vegyszer használata. Pelyhesítő szerként alumínium szulfát került a medence vízbe, ami a szűrőréteg felső részén egy vékony filmréteget hozott létre és ez megkötötte a mikroszennyeződést. A medence kezeléséhez 200g zsákos kiszerelésű alumínium szulfát (floccer) lett felhasználva és három alkalmi szűrőöblítés után a kezelés másnap estéjére elfogadható tisztaságú lett az úszómedence vize.

Sikertelenség oka az szokott lenni, hogy a nagyfokú szennyeződés miatt a klór gyorsan elbomlik és annak nempótlása miatt és a pH érték semleges tartomány hiányában nincsen fenntartva a megfelelő vegyszerszint az úszómedence tisztulásáig. Összegezve ha az úszómedence bealgásodott, akkor azt a szokásosnál magasabb klórszint tartással és a szint napi háromszori ellenőrzésével, szükséges mennyiségű vegyszer pótlásával megszüntethető. Medence vízkezelő vegyszer márkát nem közöltem, mert az említett hatóanyagok sokféle elnevezésű szerben fellelhetőek -Cl, HCl, Cu, Al2(SO4)3-.

Algás medencevíz az első napon. Klórszint 0 mg/liter, pH érték 8,2 felett
Vegyszer sokk hatása a második napon.
Zsákos pelyhesítővel kezelt medencevíz.