Medence építés

Medence építés

Magyarországi éghajlatra egyik legjobb választás a fólia burkolatú betonmedence építése. Előnye, hogy gyorsan és kedvező költséggel megépíthető. A vízzárást szöveterősítéses fólia szolgáltatja ami nincsen közvetlen kapcsolatban a betonszerkezettel mert geotextília biztosítja a dilatációt. Ez egy lényeges előnyös tulajdonság mivel a betonszerkezeten idővel statikai okból keletkező repedésnek nincsen hatása a vízzáróságért felelős fóliaburkolatra. Az alaptest betonszerkezet ami nem vízzáró, annak egyedüli szerepe a víz és talaj terhelésének viselése. Fontos megemlítenem, hogy egy kültéri földbe süllyesztett medenceszerkezetre nem a medence víz súlyának, hanem a talaj terhelésének van nagyobb erőhatása. A fenti tény miatt elképedve olvasok út menti hirdetéseket, hogy egy-két típusú medence betonozás nélkül telepíthető. Minimum a talajszerkezetet kell ismerni ahhoz, hogy milyen statikai szerkezet képes tartósan, 50-100 évig elviselni a helyi viszonyokat. A medence szerkezetnek egy életre kellene szólnia és a belső burkolatnak könnyen felújíthatónak kellene lennie. Visszatérve a fólia burkolatú beton medencéhez a fogadószerkezet minden esetben 20cm vastag duplán vasalt beton fenéklemez és talajviszonytól függően 25-30cm vastag vasalt zsalukő oldalfal. Élettartam szempontjából a beton medencetest egy életre szól, 50év múlva sem szükséges azt elbontani-újraépíteni. A fólia burkolatra típustól függően 5 és 10év a garancia. Tapasztalatom szerint 10-20év közötti időszakra tehető annak cseréje viszont fontos előny, hogy az nem jár bontási munkálattal. A fóliaburkolat egy nap alatt elkészül.

Az alábbiakban képekkel bemutatom a medenceépítést. A medenceépítés két részre bontható: beton fogadószerkezet építése és uszodatechnika. A betonszerkezet velem egyeztetett módon készül el. A betonszerkezet építése után én építem be a vízgépészeti szerelvényeket a medencébe aminek előnye, hogy a szerkezetépítő kőműves folyamatosan fennakadás nélkül egy ütemben végezheti munkáját. A medence építészeti munkája saját hatáskörben is teljes biztonságban végezhető. A vízzáróságért, esztétikáért én felelek a kőművesnek csak a statikai szerkezettel van dolga, azaz vas és beton benne legyen a szerkezetben.

A képek folyamatosan kerülnek feltöltésre mert a medence építése 2015 szeptemberben kezdődött és 2016 áprilisra tervezzük a beüzemelést.

Sajnos a tulajdonos pénzügyi fizetésképtelensége miatt az úszómedence a mai napig nem került beüzemelésre.

Medence munkagödör kiásását követően a fenéklemez vasalat elhelyezése után kezdődik a beotonozás.
Úszómedence telepítéskor a talajszerkezetet ismerni kell. A képen egy betonozás nélkül telepített műanyag medence látható. Nem vették számításba telepítéskor a talajszerkezetet ami miatt felujításról nem, most már csak új építésről lehet szó.
Medence fenéklemez betonozása. Medence fenéklemez paraméterei: 20cm vastag C16-24KK betonminőség és dupla D8mm heghálós vasalás.
Fenéklemez vízszintbe húzása.
Fenéklemez vízszintbe húzása.
Fenéklemez vízszintbe húzása.
Elkészült medence fenéklemez. A fenékürítő elhelyezése volt az uszodatechnikai munka.
A kőműves egy ütemben tőlem függetlenül elkészítette a medence oldalfalat a szükséges faláttörésekkel és a gépházat. Medence oldalfal paraméterei: 25cm vastag zsalukő oldalfal, D10mm-es sarokmerev vasalás.
A uszodatechikai termékeket utólag bebetonozom az oldalfalba.
Úszómedence külső oldali hőszigetelése megfelelő minőségű formahabosított austrotherm expert hőszigetelő lemezzel. Bármilyen egyéb rendszer, legyen szó polisztirol isostone építőellemről, nem tartós megoldás. Polisztirol építőelem statikalig jóval gyengébb mivel a termék keresztmerevítései gyengítik a szerkezetet, a fóliázása is problémás mivel megolvadhat a belső felület. Fő veszéj viszont az időszakosan megjelenő talajvíz ami javíthatatlan károkat okozhat a fólia mögött a medence belső felületén.
Medence világítás kábelezése szakszerűen.
Uszodatechnikai csőszerelés.
A képen egy fémpalástos szerkezetű fóliaburkolatú úszómedence csőtörésének helymegállapításának munkája látható. A fém palástos szerkezet sem képes tartósan ellenálni a talajnyomásnak és a kis szerkezeti mozgások idővel csőtörést okoznak.
Szakszerűtlen úszómedence telepítés és szakszerűtlen uszodatechnikai csőszerelés idővel megbosszulja magát. A gyenge medence szerkezet miatti következménykárok általában 8-15 év közötti időszakban jönnek elő.
Szkimmer beépítése
Medencelámpa kizsaluzása
Befúvók kizsaluzása
Medence külső oldali hőszigetelést védő dörken lemez. Mindíg külső oldalon hőszigetelünk. Úszómedencék hővesztesége 70%-ban vízfelületi párolgától és csak 30%-ban talajban lévő szerkezeten keresztül történik.
2016 02 04: medence körüli térbeton is készen. Terv szerint márciusban lesz simára glettelve a medence belső felülete. Április első hetében lesz a fóliázás és a vízgépészeti szerelés majd a medence beüzemelése. Április második felében készül el a térburkolat. Május első hetében kerül telepítésre a polikarbonát medencefedés.
A tulajdonos pénzügyi fizetésképtelensége miatt az úszómedence a mai napig nem került beüzemelésre.