Úszómedence téliesítése

Úszómedence téliesítése

Általános alapelv, hogy a kültéri medencéket vízzel teli állapotban kell átteleltetni. Üres állapotban teleltetett medence teljes burkolt felülete ki van téve a fagyáskárnak és a medence szerkezet a talaj feszítő hatásának. Fontos megemlíteni, hogy az időszakosan fellépő talajvíz egy üres medencére ugyancsak károsan hat.

Vízzel teli medence teleltetésének fő feladata, hogy a medencét a fentiekben felsorolt károsító hatásoktól megvédjük, azonban egyéb tényezőket figyelembe kell venni. A medence szerkezet vízfelszín alatti 20cm-es részét meg kell védeni a jég feszítő hatásától. Gépészeti szerelvényeket meg kell védeni a szétfagyástól és a medence vizét védeni kell a koszolódástól.

Első lépésként a medencét ki kell takarítani, faleveleket, egyéb szennyeződéseket el kell távolítani. A medence vizet le kell engedni a szerelvények alá azért hogy le tudjuk engedni azokból a vizet a gépház oldalon. Megjegyzem, hogy víz alatt ledugózott szerelvényből a gépház oldalon nem biztos, hogy le fog ürülni a víz. A vízszint beállítása után téliesítő folyadékot kell beleönteni a medencébe amit a szűrőforgató üzemeltetésével el kell keverni a vízben. A téliesítő folyadék általában réztartalmú szer amelynek szerepe kizárólag a víz tartós fertőtlenítése. Tévhit, hogy létezne olyan szer amitől nem fagyna be a medencevíz mert ahhoz, hogy a medencevíz ne fagyjon be igen sok köbméternyi glikol fagyállót kellene a medencébe beletölteni. A vegyszer elkeveredése után a fagynyomás csökkentéshez egymáshoz kötözött fagytesteket kell a medencébe helyezni. Ezt követően fényt át nem engedő fekete mezőgazdasági fóliával kell a medencéket úgy letakarni, hogy az idő folyamán az esővíz ne feszítse azt meg. A fólia rögzítéséhez 10 x 5 cm-es fa padlókat használok fel. Legvégül a gépházban vízteleníteni kell a gépészeti szerelvényeket és szükség szerint, például talajvíz veszély esetén ki kell szerelni a szűrőforgató szivattyút. A szűrőforgató szivattyú tengelyét havonta javasolt csavarhúzóval megforgatni, mert hosszabb állás után a szimering összeragadhat.

A fagytest ára: 1250Ft/db, 2500Ft/fm.

Medence kitakarítása
Medencevíz leengedése a gépészeti szerelvények alá.
Medence lámpa fölött van elegendő víz a fagyvédelme miatt.
Medencevíz leengedése a gépészeti szerelvények alá.
Téliesítő folyadék beletöltése.
Téliesítő folyadék elkeverése.
Fagytest elhelyezése.
Fényt át nem eresztő fólia takaróval védjük a medencét a szennyeződésektől.
A takarófólia nem feszülhet a sarkokban.
Fa padlóval rögzítjük a fóliát.
Gépészeti szerelvények víztelenítése.
Szűrőtartály leürítése.
Szükséges áramtalanítás.
Szűrőszivattyú száraz helyen való tárolása.