Gépház szerelés

A vízgépházban össze kell szerelni a vízszűrő berendezést.

Az általam használt termékek minőségi termékek. Víznyomást, klóros medence vizet tökéletesen elviselik, a szivattyú előszűrő kosár nagy méretű - sok szennyeződést bír.

Csereszabatosak, alkatrészellátás megoldott.

A beépített termékek fixek, nem lógnak, a gépészeti kezelés könnyű. Az elkészült rendszer víztelenítése megoldott. Az elektromos termékek az iparban használatos vízmentes termékek.

A gépházat alap esetben nem automatizálom, mert minden esetben heti 20 perc karbantartási munkát igényel a medence. Pl.: a szivattyú előszűrő kosarat a mai technikai lehetőségek alapján még lehetetlen gépiesítve takarítani, ebből következik, hogy emberi karbantartási munka nélkül nem működik a medence.

Részmunkákat lehet automatizálni, de ekkor is a kb. 20 perces karbantartási munkát tudjuk 15 perccel csökkenteni - nem beszélve annak drága költségéről és a vizes közegben történő sokszor megbízhatatlan működéséről.

Beltéri úszómedence légterének páramentesítése

Vannak olyan medencetulajdonosok (25 m3) akik a körültekintő medence használattal (takaró használata, optimális víz/levegő hőmérséklet, időszakos szellőztetés) páramentesítő gép nélkül alacsony költséggel tudják üzemeltetni a medencéjüket úgy, hogy az semmilyen káros hatással nincsen a lakóépületre.

Az optimális medencevíz párolgás érdekében a medence víz hőmérséklete 2 °C-kal alacsonyabb legyen a medence légtér hőmérsékletétől.

A medence felületét mindenképpen javaslom takarni (fólia, redőny), mert a használaton kívüli időpontokban a vízpárolgást és az ezzel járó medence víz hűlésével járó vízfűtési költséget nagymértékben tudjuk csökkenteni.

A redőnyös takarást automatikusan (gombnyomással) lehet működtetni, de a fóliához viszonyítva jelentősen költségesebb termék. A redőny kialakításánál viszont egyéb biztonságtechnikai kérdéseket is át kell gondolni.

A medence tér páramentesítését a fűtési szezonon kívüli időszakban a helység folyamatos szellőztetésével általában lehet biztosítani.

A fűtési szezonban a medence teret zárt térként kell kezelni és ilyenkor egy páramentesítő gép használatával lehet biztosítani a medence légtér optimális (60%) relatív páratartalmát.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a medence tér depressziós kialakítását sem.

A medence takarása ebben a az időszakban igen fontos, mert a páramentesítő gép magas áramfelvétele igen magas üzemeltetési költséget eredményezhet.

Tapasztalatom szerint 45 m3-es medencékhez megfelelő egy 2,3 l/óra kapacitású medence helységen a padlóra vagy falra szerelhető gép használata.

Nagyobb vízfelületeknél az alábbiakat is figyelembe véve (légtér fűtése) mindenképpen központi, légcsatornázott páramentesítést javaslok kialakítani mert nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy az esetleges több fali gép használatával járó gépzaj a lakóépület lakhatóságát zavarná.