Medence vasalása

Vízzáró vasbeton medence szerkezetről minden esetben javaslok építész statikai tervet készítetni és a szerkezet építését a terveknek megfelelően végeztessük el.

A nem vízzáró burkolatú medencék (üvegmozaik burkolat) statikai vasbeton szerkezetét vízzáróan kell megépíteni, melynek jellemzője a tömörség, hatékony víztartás és a megfelelő szerkezeti stabilitás.

A szerkezetet egészében nézve úgy kell megtervezni, méretezni, kialakítani és kivitelezni, hogy a vízzárósággal szemben támasztott követelmények teljesüljenek.

A kész medence szerkezeten terhelés hatására nem keletkezhet semmilyen hajszálrepedés, ezért a medence vasalásának igen fontos szerepe van.

Épület födémen nem okozna gondot egy hajszálrepedés, de viszont az úszómedence esetében ez vízszivárgással jár, ami viszont egy rosszul elhelyezett beltéri medence esetében a lakóépület károsodását eredményezheti (fal nedvesedés, épületsüllyedés).

Tapasztalatom szerint beton köbméterenként kb. 100-130 kg betonvasat ír ki a statikus tervező.

Pl.: 8x4x1,5 m-es belméretű, 25 cm szerkezetvastagságú, vízzáró vasbeton szerkezet esetében (18,9 m3 szerkezeti beton) legalább 1,8 tonna szakszerűen beépített betonvas szükséges.

Megjegyzésem: ezen nem érdemes spórolni a kivitelezés során, mert statikai hibát kijavítani csak bontással-újraépítéssel lehet.